Ayvalık gezi rehberi 2023 yılında nüfusu 10 katından fazla artmaktadır. Her yıl milyonlara yakın turistin akın ettiği Ayvalık bölgesinde gezilecek yerler olduğu gibi eşsiz doğa manzarası sizleri bekliyor. Sizler için hem videolu hem de blog olarak detaylı bilgi verdik.
Ayvalık Gezi Rehberi
Ayvalık; Ege Denizi’nin masmavi suları üzerinde uçsuz bucaksız zeytinlikleri çiçek bahçesi içerisindeki tarihi evleriyle Türkiye’nin en önemli tatil merkezlerinden biridir. Ayvalık gezi rehberi yazımızda devamını okuyarak gezilecek yerler hakkında bilgi alabilirsiniz..
Geçmişi oldukça eskiye dayanan Ayvalık, Fatih Sultan Mehmet’in Midilli’yi alıp denizleri korsanlardan temizlemesi ile civar adalarda yaşayan Rumlara da kucak açmaktadır. Uzun zaman bu coğrafyada yaşayan Rumlar mübadele ile birlikte ülkelerine geri dönerler. Onlardan kalan kültürel miras ise Ayvalık sokaklarında, evlerinde ve tarihi yapılarında hala yaşamaya devam etmektedir.
Doğal güzellikleri yanında tarihi evleriyle de dikkat çeken Ayvalık, Arnavut kaldırımlı sokakları her köşe başında insanı şaşırtan renkli küçük dükkanlarıyla oldukça keyifli bir yerdir. Rumlardan kalan eski evlerin zenginliğini ve güzelliğini keşfetmek için ise labirent benzeri dar sokaklara dalmak gerekmektedir. Yapı malzemesi sarımsak taşı olan ve 100-150 yıllık geçmişi ile Ayvalık evleri Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır. Büyük bölümü tescillenmiş olan yapılar pembe renkli sarımsak taşı ve ahşabın güzel uyumunu taşımaktadır. İki ya da üç kattan oluşan evlerin bulunduğu sokaklar hem benzersiz mimari özellikleriyle hem de sıcak kanlı insanlarıyla gösterişsiz ama samimi bir ortam sunmaktadır.
Çınarlı Cami
Sokaklar arasında gezerken karşınıza sadece eski evler değil birbirinden değerli tarihi yapılarda çıkacaktır. Bunlardan biri olan Ayvalık Çınarlı Cami yani Agia Iorgi Kilisesi 19.yüzyılın ikinci yarısında Ayvalık’ta oturan Rumlarca yapılmıştır.
Cumhuriyetin ilanından sonra camiye çevrilen Agia Iorgi Kilisesi Ayvalık’ta bulunan tarihi yapılar arasındaki en görkemli ve en göz alıcı mimariye sahiptir. İkiz pencereler, zarif sütunlar ve sarımsak taşından yapılmış olan dış cephe oldukça etkileyici bir görselliğe sahiptir. Barok mimari izlerini taşıyan yapının iç kısmı ise görenleri hayran bırakacak nitelikte bir yerdir.
Saatli Cami
Mübadeleden sonra Rumlardan kalan bir diğer yapı olan Ayvalık Saatli Cami yani Agia Ianni Kilisesi ise çan kulesi ve üzerindeki saat ile dikkatleri çekmektedir.
Kaynaklarda 1850 yılından sonra yapıldığı belirtilen kilise daha sonra 1928’de cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Üst kısmına ilave edilen saatten dolayı ise halk arasında Saatli Cami olarak bilinmektedir. Saatli Cami, mimari estetiği ve gücü ile ziyaretçilerini günümüzde de etkilemeyi başarmaktadır.
Alibey Adası (Cunda Adası)
Doğal güzellikleri ile dikkatleri üzerine çeken Ayvalık’ın irili ufaklı yaklaşık 22 adası bulunmaktadır. Bu adaların en büyüğü olan Ayvalık Alibey Adası dışında diğerlerinde herhangi bir yerleşim bulunmamaktadır. Bu adalar 1995 yılında Millî Park ilan edilince korumaya alınmış ve yerleşim yasaklanmıştır.
Türkiye’nin Ege Denizindeki en büyük dördüncü adası olan Alibey eski adıyla Cunda Adası olarak tanınmaktadır.
Girit ve Midilli adalarından 1924 nüfus mübadelesi ile göçenlerin ağırlıklı olarak yaşadığı Alibey adasına bu isim Kurtuluş Savaşı’nda silahlı mücadeleye başlayan ilk birliğin kumandanı Yarbay Ali Çetinkaya’ya ithafen verilmiştir.
Yıllar önce bir ada olan Cunda’ya ulaşım eskiden küçük sandallarla yapılmaktaydı. 1964 yılında yapılan köprü ile karadan da ulaşımın sağlandığı adaya özellikle yaz sezonunda binlerce insan akın etmektedir. Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olma özelliğine sahip bu mütevazı köprüde balık tutmaksa ayrı bir keyif yaşatmaktadır.
Ayvalık Gezi Rehberi Cunda Adası
Küçük bir balıkçı köyü olan Ayvalık Cunda Adası yöre de yetişen kokulu çiçekleri ve rüzgarı yüzünden Rumlar tarafından Moshonisia yani hoş kokulu ada olarak anılmaktadır. Küçük ama keyifli sahili ise şirin sandalları, restoran ve kafeteryalarıyla adanın kalbini oluşturmaktadır. Balık sezonunun açılacağı zamanı bekleyen sandallar ve tekneler sahil boyunca sıralanmışlardır. Adanın en eski ve en önemli geçim kaynaklarından olan balıkçılık buranın vazgeçilmezidir.
Adanın asıl güzelliği ise sokaklar arasında dolaşırken ortaya çıkmaktadır. Her köşe başında beliren ve kapı önüne atılmış gibi duran salaş ama sevimli masaları, sandalyeleri ile rengarenk çiçekler ve objelerle süslenmiş kafeteryaları insanların ilgisini çekmektedir.
Cunda Adasındaki evlerin ortak noktaları ise benzer mimari özelliklere sahip olmalarıdır. Rum evlerinin çoğun da yapı malzemesi olarak sarımsak taşı kullanılmıştır. Sarımsak taşı bölgenin volkanik özelliği sayesinde ortaya çıkan ve işlemesi kolay ama oldukça dayanıklı bir malzemedir. Arnavut kaldırımlı sokaklara rengarenk çiçeklerle süslü evlere sahip Cunda Adası, sadece evleriyle değil sokakların arasındaki tarihi yapılarıyla da görülmeye değer bir yerdir. Gidilcek yerler hakkında daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın.
Ayvalık gezi rehberi ve gezilecek yerler hakkında merak ettiğiniz farklı konular için yorum yazmayı unutmayın. Yurtiçi ve yurtdışı gezilecek yerler hakkında daha fazla bilgi almak için takipte kalmayı unutmayın. Ayrıca güncel vizesiz seyahat edilen ülkeler 2023 listesine de göz atmayı unutmayın. Gidilecek yerler hakkında merak ettiklerinizi ve tecrübelerinizi yorumlarda bahsedebilirsiniz. Ayrıca indirimli Booking rezervasyonları için linke tıklayabilir, %50’ye varan indirimlerden faydalanabilirsiniz.
“Ayvalık Gezi Rehberi 2023 (Ayvalık Gezilecek Yerler)” üzerine 2 yorum