Gökçeada Gezi Rehberi 2023 – Gökçeada Köyleri

Gökçeada gezi rehberi yazımızda sizlere Gökçeada köyleri ve nerede olduklarından bahsedeceğiz. Gökçeada güzellikleri bir yana, Gökçeada köylerinin güzellikleri bir yana… Dilerseniz Gökçeada gezi rehberi videomuzu da izleyebilirsiniz. Gökçeada gezilecek yerler listesi için yazının devamını okuyun.

YouTube video
Gökçeada gezi rehberi videosu

Gökçeada Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en batı ucu güneşin en son battığı yer olan Gökçeada, Ege Denizi’nin kuzeyinde Çanakkale Boğazı açıklarında bulunan Türkiye’nin en büyük adasıdır. Eski adıyla İmbros yani rüzgârlı diyar olan Gökçeada, eski Rum köyleri, asırlık zeytin ağaçları, özgürce dolaşan keçileri ve koyunlarıyla doğanın kalbinin attığı yerlerden birisidir.

Çanakkale’ye bağlı bir ilçe olan Gökçeada, doğal yaşamın zenginliğiyle ön plana çıkan bir yerdir. Flora ve faunasındaki çeşitlilik, su kaynaklarının bol olması, ana karaya uzak oluşu ve insan faktörünün az olması gibi sebepler adayı bugüne kadar koruyabilmiştir.

Küresel dünyanın parçası olmak istemeyen yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak var olmaya çalışan yerlere verilen Cittaslow yani Sakin Şehir unvanını 2011 yılında alan Gökçeada, dünyanın da ilk Cittaslow adası olarak kabul edilmektedir.

Gökçeada Gezi Rehberi
Gökçeada Gezilecek Yerler

Zeytin ağacı ve zeytincilik adanın başlıca geçim kaynaklarından biridir. Zeytincilik adada kökeni çok eskiye dayanan bir uğraş ve yüzyıllık zeytin ağaçları adanın her yerinde bulunmaktadır. Adanın ilginç özelliklerinden biri de keçi ve koyunların özgürce ortalıkta dolaşmasıdır. Burada küçük baş hayvanlar kapatılmıyor. Hayvanlar başlarında bir çoban ya da köpek olmadan özgürce dolaşıyorlar.

Gökçeada Köyleri

Gökçeada’nın büyük kısmı sit alanı olarak korunmaktadır. Mimari açıdan dikkat çeken Rum evleri adadan çıkarılan taşlardan yapılmıştır. İki katlı olarak inşa edilen evlerin alt katları genelde ahır olarak kullanılmıştır. Gökçeada’da eskiden evlerde su olmadığı için çamaşırhane kültürü oldukça yaygın bir gelenektir. Genelde çeşmelerin olduğu yerlere inşa edilen çamaşırhaneleri adadaki birçok köyde görebilmek mümkündür.

İlginizi Çekebilir: Antalya Tatil Köyleri

Gökçeada Rum köylerinin kökeni yüz yıllar öncesine dayanmaktadır. Gökçeada’yı tam anlamıyla anlayabilmek için bu köyleri gezip görmek gerekiyor. Korsan saldırılarından korunmak için yüksek tepelere ve denizden uzak yerlere kurulan köylerin manzarası da etkileyici oluyor. Dereköy, Tepeköy, Zeytinliköy, Bademli ve Kaleköy adada koruma altına alınmış olan köylerdir. Bunlardan sadece Kaleköy’de Rum nüfus yaşamamaktadır.

Gebze Dereköy

Gökçeada’nın en batı kısmında yer alan Dereköy, eski bir Rum köyüdür. Vaktiyle ekonomik ve sosyal açıdan diğer köylerden daha fazla gelişme göstermiş olan köyün içinde 22 kahvehane, 2 sinema, bakkal, terzi ve zeytinyağı fabrikası bile bulunuyormuş.

Gökçeada Gezi Rehberi
Gökçeada Gezi Rehberi – Dereköy

Yamaca kurulan köyün ortasından geçen yol köyü ikiye ayırmış durumda. Yamaçlarında otlayan keçilerde karşıya geçmek için bu yolu kullanıyorlar. Gökçeada’nın en büyük çamaşırhanelerinden birisi bu köy de bulunuyor. Köy de ibadete açık ikide kilise bulunmaktadır.

Dereköy’de az da olsa yaşam devam etmekte. Yazın nüfus biraz artsa da istenilen boyutta değil. Köyün en büyük umudu büyük şehirlerden son zamanlarda Dereköy’e gelerek ev alan ve restore etmeye çalışan insanların bu evleri günlük hayata ve turizme kazandırma çabalarıdır.

İlgili İçerik: Göcek Gezi Rehberi – Göcek Nerede? Nasıl Gidilir?

Gebze Tepeköy

Tepesinde bulutların eksik olmadığı Tepeköy, genelde yüksek yerlere konumlanmış Rum köylerinin en yüksekte olanıdır. Nüfus az olsa da köy de hayat kaldığı yerden devam etmektedir. Bakımlı evleri ve dar sokakları ile Tepeköy ziyaretçilerini beklemektedir.

Gökçeada Gezi Rehberi Tepeköy
Gökçeada Gezi Rehberi – Tepeköy

Köyün kahvehanesi sürekli açıktır. Köyün sakinleri fırsat buldukça buraya geliyor ve arkadaşlarıyla sohbet ediyorlar. Tepeköy aynı zamanda 15 Ağustos’da gerçekleştirilen ünlü Meryem Ana Panayırına da ev sahipliği yapmaktadır.

Tepeköy’ün hemen girişinde ise eşsiz manzarasıyla Çınaraltı bulunmaktadır. Piknik alanı olarakta kullanılan bu alanın tam ortasında tüm ihtişamıyla 625 yaşında olduğu tahmin edilen bir çınar ağacı bulunmaktadır. Yüz yıllara tanıklık etmiş bu ulu çınar insanları büyülemeye devam ediyor. Çınarın yanında bir de tarihi çeşme bulunmaktadır.

İlgili İçerik: Ayvacık Gezi Rehberi

Gebze Zeytinliköy

Adını etrafındaki zeytinliklerinden alan Zeytinliköy, birbirinden renkli dükkanlarıyla adanın en hareketli köyü konumundadır. Koruma altına alınan 5 köyden biri olan Zeytinliköy’de restore edilen evler köye canlılık getirmiş durumdadır. Son zamanlarda restore edilerek açılan yeni mekanlar ve pansiyonlar sayesinde köy oldukça ilgi çekmektedir.

Gökçeada Köyleri
Gökçeada Gezi Rehberi – Zeytinliköy

Adanın en eski kilisesi olan Aziz Georgios kilisesi de Zeytinliköy’de bulunmaktadır. Eski evlerin arasındaki dar sokaklarda dolaşırken kendinizi kaybolmuş bulabilirsiniz. Çünkü bütün evler birbirinin aynısı gibi hissediyorsunuz. Ancak biraz dikkatli bakınca tamamen farklı olduğunu görüp şaşırıyorsunuz. Burası sıcak yaz günlerin de keyifle dinlenip eşsiz manzaranın tadını çıkarabileceğiniz harika bir yerdir.

Gebze gezi rehberi yazısında sevdiğiniz ve sevmediğiniz yönler neydi? Aklınıza takılan diğer tüm sorular için yorum yapmayı unutmayın.

Yurtiçi ve yurtdışı gezilecek yerler hakkında daha fazla bilgi almak için takipte kalmayı unutmayın. Ayrıca güncel vizesiz seyahat edilen ülkeler 2023 listesine de göz atmayı unutmayın. Gidilecek yerler hakkında merak ettiklerinizi ve tecrübelerinizi yorumlarda bahsedebilirsiniz. Ayrıca indirimli Booking rezervasyonları için linke tıklayabilir, %50’ye varan indirimlerden faydalanabilirsiniz.

5/5 - (1 oy kullanıldı.)

“Gökçeada Gezi Rehberi 2023 – Gökçeada Köyleri” üzerine 2 yorum

Yorum yapın